Brännässlan en av naturens nyttoväxter både i köket och i husapoteket

Plocka små skott som växer på ängar, i rabatter och i diken, men undvik dom som finns vid ladugårdar och i gödselhögar eftersom nässlorna lagrar nitriter, som är skadligt för människan. Toppskotten kan knipsas av fram till nässlan går i blom. Blommor och frön kan man samla när dom kommer. Klipper man ner stjälkarna kan man få nya skott och toppskott hela säsongen och de kan skördas ändå tills de fryser.

Nässlan smakar grönt och örtigt, jord och mineraler och passar i alla recept där man annars använder grönkål, spenat eller mangold. Den kan användas i soppa, smoothies, grön juice, desserter drinkar mm och den kan lagas till på olika sätt, stekas, ångas, förvällas, gräddstuvas mm.
Torkade nässlor kan malas till pulver och användas till müsli eller bröd, lika delar nyponskalsmjöl ((kan köpas, om man inte gör det själv), är en näringsrik mix att blandas ner i smoothies eller strö över yoghurt.

Torka eller frys in skott eller förväll nässlorna, mixa dom till pure’ och frys in. Frön kan torkas, mortla och mixa frön och nässlor till pulver.https://www.ellematovin.se/recept-med-nasslor/

Nässlorna är inte bara användbara i köket, dom kan användas i husapoteket också. Dom är urindrivande, blodbildande, antiinflammatoriska och stärker immunförsvar, hår och naglar.
Nässelinfusion används som en renande dryck, eftersom den stimulerar njurarna. Infusion på färska eller torkade blad kan användas dagligen vid järnbrist, infektion, hudproblem och för att stärka immunförsvaret, eller vid klimakteriebesvär.
En tesked nässelpulver ger dagsbehovet av C-vitamin och ät färska nässlor så ofta du kan.
OBS! Du ska dock vara försiktig om du har känsliga njurar, eftersom dom stimulerar njurarnas funktion och är vätskedrivande.
Nässlan är näringsrik och innehåller vitaminer, mineraler i överflöd. B-, C- och K-vitamin, kalcium, magnesium, fosfor, kalium, järn, folsyra (B9), provitamin A och serotonin. Ett fantastiskt kosttillskott som vi borde ta vara på.

Recept på Infusion (olika växter kan användas)
Till dryck ansiktsvatten och hårskölj.
2 tsk färsk eller 1 tsk torkad ört per deciliter vatten.

Till bad, fotbad och omslag
En handfull färsk eller torkad ört per 2 liter vatten.

Gör så här
Koka upp vattnet i en kastrull och lägg ner växterna i det kokande vattnet. Ta bort kastrullen från plattan och lägg på locket. Låt dra i 5-10 minuter eller längre, beroende av växter.
För en starkare infusion till bad eller omslag, kan växterna även vara med under uppkoket, stäng sedan av värmen. ställ kastrullen åt sidan och låt infusionen stå och dra. Sila av och använd.

Lycka till
Kramar från Barbro

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *