Älvdansen del 2

Det finns olika i olika traditioner olika beskrivningar om vad älvor är och hur dom ser ut. Här i Norden beskrivs dom oftast som små magiska varelser som kan vara både manliga och kvinnliga och dom är både vackra och förföriska. De manliga älvorna kallas alver och kvinnorna beskrivs med ljust långt hår, väldigt vackra, med vita långa klänningar och slöjor eller helt nakna.

Dom kan vara både lite luriga och farliga och man kan förtrollas av deras magiska skönhet, deras förförande musik och dans. Det sägs att om man låter sig luras till att ha sex med älvorna, blir man aldrig sig själv igen och man kommer alltid att höra den förförande musiken, man kommer aldrig att bli av med den.

Skogsälvorna bor under stenar, i jordhögar, i bäckar och källor, som är sammanbundna av underjordiska gångar som kallas älvvägar och dom kan ses dansa på myrar, på ängar och i skogsgläntor. Dom sägs också kunna förvandla sig till olika smådjur som t ex skogsmöss, ekorrar, fåglar, trollsländor, fjärilar mm.

När dom dansar ser det ut som om dom svävar, men man kan ibland se hur deras dans gjort åverkan på marken, runda ringar där gräset blivit tunt eller svampar som växer i ring sk älvring eller älvdans. Det sägs att om man vanhelgar denna ring, eller somnar med med huvudet i ringen, kommer man att få lida för det. Det sägs också av vissa, att om man står i en älvring kan man förflyttas till en annan verklighet.

https://www.youtube.com/watch?v=q7JF7ie6HbY

I vissa länder har enligt legenden, varje växtart sin beskyddarälva och hon kopierar utseendet och blir lik den växt hon beskyddar. Man kan lättast få kontakt med älvorna tidigt på morgonen, i skymning när det är dimma och varma sommarkvällar, det är då man kan få höra deras ljuva förföriska musik, som ibland låter som vacker fågelsång, eller se dem dansa.

Lycka till med att se och höra dessa magiska och trolska väsen och nästa vecka fortsätter jag med del tre, eftersom det finns mer spännande att berätta om älvor.

Kramar från Barbro