Älvdansen del 1

Nu när det är i sluter av augusti kan man se och känna att sommaren är slut och hösten har anlänt. Det är fortfarande många fina dagar med både värme och solsken, men på kvällen kommer dimman och fukten, man brukar säga att ”älvorna dansar på ängarna” och det ser faktiskt ut precis så. Dom dansar hela natten och det ger en magisk känsla som varar ändå till på morgonen.

Älvorna är enligt gammal folktro ett naturväsen som ses dansa i skymningen och till soluppgången på ängar, öppna fält och över mossiga marker och myrar. Oftast uppfattar vi älvorna som kvinnligt väsen, men de kan liksom änglarna vara varken manliga eller kvinnliga väsen.

Bilden av dimslöjor som dansande älvor, kan ses som en sägen som ger romantik och mystik åt verkligheten, men vem vet, för det finns mycket mer än vi ser och älvorna kan också höras, ofta som fågelkvitter.

Älvring av svampar

Där älvorna dansat uppträdde en ring av friskt eller glest gräs och ibland består ringen av svampar. Att uträtta sina behov i en älvring sägs leda till sjukdom och olycka.

Här på ängen nedanför oss dansar älvorna nu nästan varje natt, det är fantastiskt vackert och ger en känsla av mystik, antingen man tror på det eller ej, så kanske man inte ska utmana ödet. Det är nog bäst att vara försiktig så man inte gör något som retar älvorna.

Mer om älvor kommer jag att skriva om nästa vecka.

Kram från Barbro