Hösten och dom nyttiga rönnbären

Hej alla fina, jag hoppas ni har haft en underbar sommar, den har inte varit så varm som i fjol, men här där jag bor har varit en skön sommar.

Nu börjar hösten göra sig påmind, många löv har redan blivit gula, trots att vi bara är i mitten av augusti, så det är lite tidigt i år. Rönnbären lyser vackert mörkröda och jag ser att sidensvansarna bara väntar på att dom ska bli lagom mogna så att dom ska få en trevlig stund,(dom äter bären och blir fulla av innehållet). Om man vill plocka bären får man passa på innan fåglarna hinner dit, för dom rensar hela trädet på bär. I år tänker jag försöka hinna före dom, men det det räcker alldeles säkert även åt dom.

Rönnbär är väldigt nyttiga bär men dom är inte så goda, väldigt sura, men plockar man dom när det varit frost så är dom sötare. Dom är fulla med vitaminer och det räcker med 3-4 bär om dagen för att man ska få i sig tillräckligt. Det är en god ide, att plocka på hösten och stoppa dom i frysen, sedan är det bara att ta fram och äta 3-4 st per dag.

  1. Rönnbär är rika på vitaminer och stärker kroppens immunförsvar.
  2. Dom sägs kunna hjälpa vid urinvägsinfektion och bra vid förkylning. Andra bär med liknande egenskaper är lingon och tranbär.
  3. Rika på C-vitaminer, 3-4 bär om dagen ger hela dagsbehovet.
  4. Bären innehåller också antioxidanter, järn och karotin och sägs kunna hjälpa vid reumatiska besvär.
  5. Om du har trög mage kan en näve bär hjälpa. Dom innehåller sockerarten sorbitol, som är milt laxerande.

Bären är inte så goda, men prova göra saft, sylt, gele eller marmelad, då smakar dom bättre, men är fortfarande lika nyttiga. Man kan också sätta dom i degen när man bakar bröd, eller ha dom till musli, färska eller torkade.

Jag önskar dig en riktigt fin höst.

Kram från Barbro