Färgernas betydelse och dess energi

Enligt omfattande studier tror man att i varje språk som utvecklades i världen, var svart och vitt dom namn på färger som först kom in i varje språk. Följda av rött, därefter kom grönt följt av gult eller alternativt gult följt av grönt. Sedan kom blått, brunt, violett, rosa, orange och sist grått.

I alla kulturer och i alla tider har färgerna också berört oss känslomässigt och vi förknippar dom ofta med olika traditioner och det verkat som om det är gemensamt i alla kulturer över tiden.

Alla har vi ofta favorit färger, men även färger som vi ogillar, dessa säger ofta mycket om vad vi är för person och kan ofta förknippas med våra känslor. Nästan alla färger har både positiva och negativa betydelser och vi kan känna hur de påverkar oss personligt, ger glädje och energi, eller tvärt om. Förändring av valör och intensitet kan ändra betydelsen, klara färger kan ge intensiva känslor och bleka färger motsatsen.

Eftersom färgerna har en sådan kraft kan de också påverka andningssystemet och användas till healing. Utsätts du för rött ljus får du energi, blodtrycket stiger och känslorna aktiveras. Om du istället utsätts för den blå färgen blir reaktionerna omvända, den har en lugnande effekt. Man kan genom medvetna val av färger förvandla miljön omkring sig till en plats som ger helande energi.

Här kommer förslag på hur du kan använda färgerna för att hela dig. Den tid varje färg behöver för att ge effekt är olika, men överskrid inte rekommenderade tider.

Rött 7 minuter; ger ökad energi, befrämjar blodcirkulationen och höjer blodtrycket. Används mot ischiasbesvär, OBS ej om du lider av högt blodtryck!

Orange 10 minuter; stimulerar matsmältningen, förbättrat ämnesomsättningen. Används mot reumatism, kramper och astma.

Gult 12 minuter; Stimulerar nervsystem, lever, bukspottkörtel och njurar. Används för att behandla förstoppning och artrit.

Grönt 15 minuter; Ger fysisk och mental balans. Obs ej mer än 15 min.

Turkos 15 min; Vilsam. Stärker immunförsvar och immunsystem och lindrar inflammation och eksem.

Blå 15 min; Helande för både kropp och själ. Sänker blodtrycket.

Violett 15 min; Renar kroppen och höjer självkänslan.

Du kan använda dig av en färgad glödlampa, sitt framför lampan och låt dig badas i ljuset, eller tejpa ett färgat papper på lampan eller skärmens öppning. Ta av dig strumporna, dina fötter bör vara ca 45 cm från lampan och rikta ljusstrålen mot centrum av ena fotsulan, det är en naturlig kanal för färgenergin att flöda in i kroppen. För att få en balanserad healing bör du bada båda dina fotsulor i färgljuset.

Lycka till och kram från Barbro